• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • 01 березня в Решетилівці відбувся районний зліт юних краєзнавців та активістів шкільних музеїв, присвячений 90-річчю утворення Решетилівського району

01 березня в Решетилівці відбувся районний зліт юних краєзнавців та активістів шкільних музеїв, присвячений 90-річчю утворення Решетилівського району

2013-03-04

/Files/images/Райзліт краєзнавців 2.jpg
У перший день весни на базі Решетилівської початкової школи відбувся районний зліт юних краєзнавців та активістів шкільних музеїв, присвячений 90-річчю утворення Решетилівського району. У зльоті, що його проводив центр туризму і краєзнавства, взяли участь 42 юних дослідники, які представляли 21 пошуковий загін із 16 шкіл району.
На урочистому відкритті зльоту начальник відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту Решетилівської районної державної адміністрації В.Г. Зінченко та директор Решетилівського районного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді О.В. Карамушка, вручили грамоти переможцям та лауреатам районного етапу Всеукраїнської експедиції «Моя Батьківщина – Україна».
Робота зльоту проходила у трьох секціях: "Історія та культура рідного краю", "Природниче краєзнавство" та "Музейна справа".
Все нові і нові сторінки, часто незаслужено призабуті, щороку «піднімають із небуття» юні краєзнавці Решетилівщини разом із педагогами-наставниками. І цей рік не став винятком. Вразило розмаїття тем пошуку, особливо ж присвячених минулому рідного краю.
Так, історію заснування Садківської школи ретельно дослідили учасники пошукового загону «Садки» (керівники Біюн Н.П., Войтович Л.І.) Решетилівської ЗОШ І-ІІ ступенів, а витоки духовних джерел селища Решетилівки стали набутком копіткої роботи членів гуртка «Стежинами рідного краю» (керівник Ширшова Н.О.) Решетилівської гімназії.
Магічна сила ляльки-мотанки притягнула до себе увагу дослідниці з Жовтневого НВК, представниці гуртка «Берегиня» Журавель Вікторії, а унікальний ландшафт балки «Снігурова долина» з неповторною рідкісною флорою та фауною став темою для досліджень вихованців гуртка «Лелеченьки» (керівник Тищенко Л.М.) Калениківської школи.
Неповторний дивосвіт письменника, вихідця з Михнівки Івана Калениченка привабив чарівною силою слова членів загону «Пам’ять» (керівник Прокопенко М.О.) М’якеньківської школи.
Плосківські ж дослідники не просто дослідили мистецькі надбання шотландського поета Роберта Бернса, а й створили літературний музей письменника (керівник музею Хриплива Т.О.) у рідній школі.
Саме представники вищеназваних пошукових загонів і стали переможцями районного зльоту.
Змістовними і не менш цікавими були виступи членів інших краєзнавчих об’єднань, більшість з яких здобули статус лауреатів зльоту.
Так, шилівські краєзнавці з історико-краєзнавчого гуртка «Джерела» (керівник Кошкалда І.М.) у звіті «Молитва за солдата» розповіли про копітку роботу з архівними даними при вивченні біографій учасників Великої Вітчизняної війни, які народилися чи проживали на території колишньої Хрещатівської сільради, а піщанські пошуковці із загону «Родовід» (керівник Слюсар Т.І.) дізналися про випускника школи 1961 року, а нині академіка, доктора наук, директора Українського науково-дослідницького інституту «ДІНТЕН» Михайла Хорольського, який створює еластомерні матеріали для ракетно-космічної промисловості.
Про поповнення кімнати-музею Почесних громадян Решетилівщини «Решетилівські обрії» матеріалами про життя і діяльність генерал-лейтенанта Костянтина Бабенка вели мову представники пошукової групи «Краяни» (керівник Ширшова Н.О.) Решетилівської гімназії, а юні музеєзнавці історико-краєзнавчого музею Жовтневого НВК (керівник Скрипченко Л.М.) представили ґрунтовний звіт про проведену роботу з наповнення унікальними експонатами кімнати бойової слави шкільного музею.
З історичного забуття повернули свого земляка, уродженця Глибокої Балки, генерал-майора Івана Коп’яка, командира 112-ої мотострілецької дивізії, який загинув у серпні 1942 року під Сталінградом, пошуковці історико-краєзнавчого гуртка «Краєзнавець» (керівник М’якушко М.Г.) Глибокобалківської школи. Змістовним був виступ членів пошукового загону «Краяни» (керівник Витівська В.І.) Федіївської школи, які власне дослідження, присвячене долі земляків в роки війни назвали «Шляхами подвигу і слави».
Про насичені історичні пошуки присвячені 140-річчю Плосківської школи звітували представники загону «Джерело» (керівник Калашнікова Т.І.) закладу, а представники загону «Пам’ять» (керівник Бушанський І.М.) Пащенківської школи – про вивчення біографій земляків-старожилів, їх життєвих та професійних досягнень, трудових нагород.
Етнографічні розвідки стали темами для найменших дослідників-третьокласників із пошукового загону «Любисток» (керівник Журавель Н.М.), які вивчали зразки фольклору на тему «Ой у лузі червона калина» в селищі Жовтневому та для досвідчених етнологів із загону «Бакай» (керівник «Бодня Н.М.) Малобакайської школи, що обрали для роботи тему «Історія запровадження районного свята вишиванки».
Відповідно до наказу відділу освіти Решетилівської райдержадміністрації Про підсумки районного зльоту юних краєзнавців від 06.03.2013 року № 78 пошукові загони та їх керівники, які стали переможцями та лауреатами нагороджені грамотами відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту, центру туризму і краєзнавства та призами.
Ігор Купенко, методист Решетилівського РЦТКум
Кiлькiсть переглядiв: 180

Коментарi