• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Юні історики-краєзнавці Решетилівського центру туризму – учасники археологічних розкопок Манжеліївського городища

Юні історики-краєзнавці Решетилівського центру туризму – учасники археологічних розкопок Манжеліївського городища

2016-08-23

/Files/images/Манжелія 2016.jpg Вихованки гуртка "Історичне краєзнавство" Катерина Блоха, Ольга Захарченко, Оксана Бондарець з керівником Ігорем Олександровичем Гмирею працюють у розкопі (Манжеліївське городище, серпень 2016 року).
З 08 по 18 серпня 2016 року в селі Манжелія Глобинського району на Полтавщині працювала археологічна експедиція, що досліджувала залишки городища давньоруського і козацького часів. Її метою було дослідження маловідомого Манжеліївського городища, зокрема, тих ділянок його культурних нашарувань, які зазнають руйнувань через ерозійні процеси.
Дослідження здійснювалися за ініціативи заступника голови Полтвської обласної ради Анатолія Ханка та завідуючого відділом Центру охорони та досліджень пам’яток археології Управління культури Полтавської обласної державної адміністрації В’ячеслава Шерстюка. Головною робочою силою експедиції стали волонтери та однодумці з Полтави, Лубен, Решетилівки. Чи не вперше у подібній експедиції брали участь учасники АТО.
Активну участь в археологічній експедиції взяли і вихованці гуртка «Історичне краєзнавство» Решетилівського районного центру туризму і краєзнавства, учні Решетилівської гімназії ім.І.Л.Олійника Дмитро Тугай, Катерина Блоха, Ольга Захарченко, Оксана Бондарець на чолі з керівником гуртка, вчителем історії Ігорем Олександровичем Гмирею.
За словами Анатолія Ханка, такі заходи – це виховання патріотизму у підростаючого покоління, бо молодь, будуючи майбутнє зараз, має знати і про минуле свого народу.
Як розповів В’ячеслав Шерстюк, саме городище в Манжелії виникло у давньоруський час у серці степового коридору кочівницького шляху, яким половці роками ходили грабувати міста Київської Русі, а тому відігравало, певно, неабияку роль у військово-політичному житті тогочасного місцевого населення. На початку козацької доби воно поряд із Говтвою було найбільшим містечком Нижнього Попсілля.
Масштаби роботи експедиції були не надто великі, але її результати стали навіть більш ніж вражаючими. Серед предметів, які вдалося знайти – дерев’яні таці, частини ложок та черпаків, нитки, горщики кінця ХІ – першої половини ХІІ ст., що не лише датують цей комплекс, а й збагачують інформативність цього об’єкту та навіть зерна рослин.
«Сподіваємося, наступного року роботи будуть продовжені, адже подібні неординарні об’єкти необхідно зберегти для археологічної науки», – сказав В’ячеслав Шерстюк на підсумковій прес-конференції, присвяченій результатам археологічних розкопок.
Про що ще йшлося на прес-конференції детальніше дивіться у ВІДЕОСЮЖЕТІ.
За матеріалами сайту НОВИНИ ПОЛТАВЩИНИ.
Кiлькiсть переглядiв: 273

Коментарi